Pe două roți prin județul Mureș - Circuite pitorești în jurul orașului Târgu Mureș

Una dintre cele mai plăcute modalități de a descoperi locuri noi este, fără îndoială, de la înălțimea bicicletei. Pe lângă faptul că faci mișcare, bicicleta îți oferă libertatea de a admira în ritmul tău mediul care te înconjoară. Însă poate cel mai mare avantaj al cicloturismului este acela că îți activează toate simțurile: vezi frumusețea peisajelor care se derulează încet în jurul tău, auzi sunetele intime ale naturii și ciripitul păsărilor, inspiri prospețimea aerului și mireasma florilor sau a ierbii proaspăt cosite, simți briza ușoară care îți mângâie tot corpul, ca într-un final să guști dintr-o experiență completă.  

Nu trebuie să ai echipament de ultimă oră ca să te bucuri de o tură cu bicicleta în jurul orașului. Însă ar fi bine să ai o bicicletă de încredere, pregătită de sezon, o cască și îmbrăcăminte comodă. Nu strică să porți ochelari de soare, o haină de ploaie sau vânt și ceea ce e foarte important, să nu uiți de apă! În rest, îți poți chema prietenii sau familia și vă puteți opri la un picnic într-o poieniță sau în orice alt loc care vă place. 

Înainte de a porni la drum, trasează-ți itinerarul și folosește o hartă. Poți folosi diferite aplicații în care-ți marchezi traseul propus (și poți chiar să-l împarți cu colegii tăi de drum), care îți vor arăta distanța totală, diferențele de nivel și timpul estimat. Așa vei ști exact la ce să te aștepți. 

O altă recomandare ar fi să-ți propui un traseu în care vei putea vedea sau vizita un obiectiv turistic sau să faci un circuit, adică să nu te întorci pe același drum pe care ai pornit. 

În cele ce urmează, vă propunem câteva trasee de agrement în jurul orașului Târgu Mureș, de diferite grade de dificultate, ca să își găsească fiecare inspirație, după propriul nivel de pregătire.

Traseele au fost create și sunt recomandate de Asociația Pro Biciclo Urbo din Târgu Mureș.

Traseu 1: Târgu-Mureș – Gornești (Castelul Teleki) – Târgu Mureș
Itinerariu: Târgu Mureș – Sângeorgiu de Mureș – Tofalău – Săcăreni – Călușeri – Pădureni – Gornești – Chinari – Târgu Mureș.

De vizitat: Castelul Teleki din Gornești

Castelul Teleki din Gornești a fost construit în stil Baroc, între anii 1771-1778, pe locul unei fortificații
mai vechi. Are un plan în formă de U, având o cupolă centrală înaltă deasupra Sălii de recepție,
tipică stilului de construcție Grassalkovich. Parcul castelului a fost inițial de inspirație franceză, ca la finalul sec. al XIX-lea să fie transformat în grădină în stil englezesc. În 1949 ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956 a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. A fost retrocedat foștilor proprietari în 2006 și introdus în circuitul turistic începând cu 2011, după ce a ajuns în proprietatea familiei Teleki.
Adresa: Gornești nr. 479
Ore de vizitare: deschis zilnic între 10:00 – 18:00
Telefon: +40 749356134
Se organizează tururi ghidate, la cerere, cu programare telefonică prealabilă.
 
Distanță totală : 45 km
Din care în oraș : 0 km | șosea : 10 km| drum de țară: 35 Km
Dificultate : începător  
 
Traseu 2: Târgu Mureș – Pădurea Mociar de lângă Reghin – Târgu Mureș
Itinerariu: Târgu Mureș – Sângeorgiu de Mureș – Tofalău – Săcăreni – Călușeri – Isla – Sâmbriaș – Beica de Jos – Iernuțeni – Reghin – Breaza – Voivodeni – Glodeni – Chinari – Curteni – Sântana de Mureș – Târgu Mureș

De văzut: case tradiționale maghiare (Hodoșa, Sâmbriaș)
De vizitat: Rezervația Pădurea Mociar. 

Pădurea Mociar este o așezare pitorească ce se întinde pe o suprafață de 569 ha, la 400 m altitudine, pe drumul dinspre Reghin spre Sovata. Această rezervație de stejari seculari este printre cele mai vechi păduri din România, cuprinzând aprox. 300 de arbori cu vârsta cuprinsă între 650 – 720 ani. Pădurea a fost declarată rezervație naturală forestieră în anul 1932, pentru protejarea stejarilor seculari (Quercus robur).
 
Distanță totală : 91 km
Din care în oraș : 0 km | șosea : 75 km| drum de țară: 16 Km
Dificultate : avansat 
Traseu 3: Târgu Mureș – Ogra (Castelul Haller)
Itinerariu:  Târgu Mureș – Nazna – Berghia – Band – Oroiu – Vaideiu – Dileu Vechi – Oarba de Mureș – Ogra – Dileu Nou – Sânmărghita – Șăușa – Sântioana de Mureș – Nazna – Tâegu Mureș.

De văzut: sate tipice din Câmpie
De vizitat:  Castelul Haller din Ogra
 
Castelul Haller este primul castel renovat și transformat în pensiune turistică din Transilvania, care
reflectă eleganța vremurilor trecute. Situat la doar 22 de km de Târgu Mureș, pe partea stângă a râului
Mureș, castelul a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil clasicist baroc. În anii ‘90 Castelul a găzduit mai multe instituții cu diferite activități (școală, grădiniță, internat, moară, brutărie etc), iar din 2012 funcționează ca și hotel, restaurant și cramă.
 
Distanță totală : 71 km
Din care în oraș : 0 km | șosea : 41 km| drum de țară: 30 Km
Dificultate : mediu 
 
În speranța că v-am deschis apetitul pentru explorarea unor noi teritorii cu bicicleta, promitem să revenim cu trasee și din alte zone ale județului Mureș, cum ar fi satele săsești sau trasee montane pe bicicletă.
 
Spor la pedalat!

Mulțumim Asociația Pro Biciclo Urbo pentru poze și recomandări!

Acest website folosește cookies

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Vă rugăm să le acceptați pentru o utilizare mai bună a paginii. Mai multe informații aici: Politica de confidentialitate

background-image-for-checkout-overlay